Interprofessionele vorming Sint-Amandsberg: een terugblik

Op 10 september ging er een interprofessionele vorming door voor alle eerstelijnszorgverleners werkzaam in Sint-Amandsberg. Veertig lokale zorgverleners zijn er met elkaar in overleg gegaan.

Onder de noemer 'ken jij je collega-zorgverleners uit Sint-Amandsberg al?' werden alle eerstelijns zorgverleners werkzaam in Sint-Amandsberg opgeroepen om met elkaar kennis te maken. Deze interprofessionele vorming (IPV) was een initiatief van LMN Regio Gent in samenwerking met deel-SEL Gent. De vorming zelf werd uitgewerkt in samenwerking met lokale zorgverleners. Zij bepaalden de inhoud en het verloop van deze middag.

ipv sam

Geslaagde vorming?
Na een korte voorstelling van enkele minder bekende disciplines door lokale zorgverleners, gaf dr. Pauline Boeckxstaens (verbonden aan de vakgroep huisartsgeneeskunde en eerstelijnsgezondheidszorg van de UGent) ons meer informatie over multimorbiditeit en het ICF-model (International Classification of Functioning, Disability & Health). Vandaag de dag kijken we al te vaak nog probleemgeoriënteerd naar de zorg: de patiënt heeft een probleem en dat moet met de best mogelijke zorg worden opgelost. Een alternatief kan erin bestaan om meer doelgerichte zorg te bieden, waarbij de doelstellingen van de patiënt centraal staan in plaats van protocollen en medische best practices. Het ICF-model is daarbij een hulpmiddel om anders naar de patiënt te kijken.

De aanwezigen gingen ook in kleine multidisciplinaire groepjes in overleg met elkaar aan de hand van enkele casussen. Welke disciplines zijn er zinvol bij deze patiënt? Hoe organiseren we samen de zorg? En bovenal: hoe kunnen we hier nu doelgerichte zorg aanbieden? U kan de powerpoint van deze middag downloaden. Een verslag vindt u hier.

Wenst u meer info over het ICF? Dan zijn volgende links zeker een aanrader:

Een volledige evaluatie kan u hier terugvinden. Zegt een beeld voor u meer dan woorden? Dit waren onze aanwezigen:

ipv sam evaluatie

Alle foto's van de vorming kan u trouwens hier terugvinden!

Wil u ook kennismaken met lokale collega's?
Wil u ook een interprofessionele vorming organiseren in uw buurt waarbij u kan kennismaken met uw lokale collega's? Op deze pagina staan onze andere geplande vormingen. Staat uw regio er niet bij? Contacteer het LMN en wij bekijken wat er mogelijk is.