Tweedaagse training rond doelgerichte zorg (reeks 4)

Datum: 
vrijdag, 15 maart, 2019 - 09:00
vrijdag, 5 april, 2019 - 09:00

----- reeks volzet ----- 

Na de buurtbijeenkomsten organiseert LMN Regio Gent en SEL Zorgregio Gent vzw nu ook een tweedaagse training rond doelgerichte zorg. Deze training is een proefproject en wordt nu enkel aangeboden aan zorgverleners uit Ledeberg, Destelbergen of Merelbeke.

Als professional heb je steeds het beste voor met je patiënten/cliënten. Toch geraak je niet altijd vooruit. Complexe situaties, mondige burgers, richtlijnen die elkaar tegenspreken,… en vooral het gevoel dat het soms ‘dweilen met de kraan open’ is. Tijd voor verandering! In een tweedaagse training ‘de coachende professional’ bieden we je handvaten aan om met dergelijke situaties om te gaan.

Enkele collega’s uit de Gentse regio hebben de training reeds gevolgd en zijn zeer enthousiast!

“Door de training te volgen, gaat je eigen wereld ook open en zorg je beter voor jezelf als professional.” (getuigenis deelnemer)

Inhoud tweedaagse training

De training bestaat enerzijds uit wetenschappelijk onderbouwde theorie en anderzijds uit veel praktische oefeningen. Kernelementen van de training zijn:

 • Je gaat dieper in op patiëntprofielen, de 4 type personen in een fase van verandering.
 • Je leert als professional doelen stellen samen met je cliënt/patiënt.
 • Je leert omgaan met weerstand van je cliënt/patiënt en hoe deze functioneel om te buigen.
 • het leert het verhaal van de patiënt/cliënt open exploreren via ‘het 4 bollenmodel’.
 • Wie ben ik als zorgverlener / de emotie van de zorgverlener.

Niet alleen boekenwijsheid, maar ook écht samen aan de slag gaan! Dat is het motto van deze tweedaagse training.

Resultaat

 • De patiënt/cliënt is in staat om een actieve rol in te nemen
 • Samen beslissen vanuit reële mogelijkheden en de wensen en verwachtingen van de patiënt/cliënt
 • Intercollegiaal samenwerken en 1-duidige communicatie over verschillende disciplines heen
 • Weerstanden als signaal en functioneel om kunnen buigen
 • Meer plezier, meer rendement uit interventie
 • Doelen zijn haalbaar en worden gehaald

Praktische info en kostprijs

Deze training is nu enkel toegankelijk voor zorg- en hulpverleners die werkzaam zijn in Ledeberg, Destelbergen of Merelbeke (incl deelgemeenten). Ben je geïnteresseerd in de training maar ben je niet werkzaam in deze regio? Geef dan een seintje aan michiel.van.lysebetten@hvg.be. De tweedaagse training wordt voorlopig vier keer georganiseerd in 2019. Bij elke reeks streven we naar een mix van disciplines en een mix van de drie regio’s (Alle professionals uit de drie regio’s kunnen dus kiezen op welke reeks zij intekenen).

Reeks 4 (max. 15 deelnemers):

 • Data: 15 maart, 5 april
 • LDC De Knoop, Hundelgemsesteenweg 125, 9050 Ledeberg
 • Onthaal is telkens om 8u45, we starten stipt om 9u00 en eindigen om 16u30.
 • De kostprijs bedraagt €25 euro per deelnemer. Je krijgt hiervoor 2 volle dagen training inclusief tussentijds mailcontact met de trainers, een cursusmap, broodjes en drank tijdens de training.

 

Wetenschappelijke onderbouwing

De tweedaagse training is gebaseerd op onderzoek van Universiteit Maastricht en Hogeschool Zuyd. Dankzij een samenwerking met een coachingsbureau ‘Dubois en Van Rij’ is ook de vertaalslag van onderzoek naar praktijk gemaakt. Het LMN haalde die Nederlandse training naar Gent en daarbij zochten we ook een samenwerking met 'onze eigen' Universiteit Gent.

Tijdens de tweedaagse training wordt onder andere ingegaan op het 4-bollen model (Lenzen, 2018). Deze methodiek ondersteunt de professional om de burger zijn verhaal te laten vertellen en om doelen te stellen. Als hulpverleners van verschillende disciplines het model beheersen en op dezelfde manier naar de burger kijken, kan er ook effectief worden samengewerkt. Verder komt er in de training ook een model aan bod dat patiënttypes definieert (Bloem en Stalpers, 2012). Voor wetenschappelijke informatie over deze types: klik hier. Door te weten wie er voor jou zit, kan je als professional specifieke vragen stellen om de doelen te leren kennen van een patiënt. Wetenschappelijke informatie over het 4-bollenmodel is hier terug te vinden. Het 4-bollen model is gebaseerd op de domeinen van de ‘International Classification of Functioning, Disability and Health’ (ICF). Dit is een raamwerk voor gezondheid en menselijk functioneren, ontwikkeld door de World Health Organisation (WHO). Wie meer informatie wil over ICF kan volgende links bekijken: (Artikel van de UGent (Nederlands) / Officiële website van de WHO over ICF (Engels)).

 

Verdere info

Heb je nog een vraag of opmerking? Contacteer dan Michiel Van Lysebetten (michiel.van.lysebetten@hvg.be of 09 335 24 85 / 0484 97 76 15).

De organisatie van deze trainingen is een samenwerking van SEL Zorgregio Gent vzw en LMN Regio Gent.