Het LMN Regio Gent maakt vanaf juli 2020 de omschakeling naar eerstelijnszones. Deze website zal verdwijnen, klik hier voor meer info

Terugblik buurtbijeenkomst Ledeberg

Op 29 maart 2018 vond in het Dienstencentrum Ledeberg een buurtbijeenkomst plaats voor alle zorg- en hulpverleners die werkzaam zijn in Ledeberg. 

We werden overrompeld door meer dan 95 hulpverleners. Die grote groep had bovendien ook een heel diverse achtergrond: zorgverleners van verschillende disciplines, welzijnswerkers uit alle hoeken van het sociaal werk, beleidsmensen,… Elk met hun eigen taal en kader.

Na een korte inleiding door LMN Regio Gent en sociaal regisseur Nele (stad Gent), kregen de aanwezigen een uiteenzetting door coach Katrien over interprofessionele samenwerking en doelgerichte zorg. In kleine groepjes werd er vervolgens ook nagedacht over het verankeren van de samenwerking binnen Ledeberg in een 'eerstelijnsnetwerk Ledeberg'. Tussendoor kwamen de hervormingen in de eerstelijn die minister Vandeurzen momenteel doorvoert, ook aan bod. 

Enkele sfeerbeelden kan u hier terugvinden (klik op de foto voor meer beelden):

Enkele downloads:

Next steps:

De voorbereidende werkgroep van zorgverleners, kijkt naar de toekomst en wil graag een volgende stap zetten. We willen meer inhoudelijk body geven aan het ‘eerstelijnsnetwerk Ledeberg’. Het in Nederland succesvolle ‘vierbollenmodel’ helpt hulpverleners met verschillende achtergrond op een zelfde manier naar patiënten/cliënten kijken zodat men effectief en doelgericht (zorg organiseren vanuit de doelen van de cliënt) kan samenwerken. Het voorstel:

  • We zoeken een vijftal collega’s werkzaam in Ledeberg die écht willen bouwen aan een eerstelijnsnetwerk Ledeberg en bereid zijn om een training te volgen rond het vierbollenmodel. Het LMN brengt de training naar Vlaanderen en bekostigt deze ook volledig. De training bedraagt 4 dagdelen; we kunnen in overleg bekijken hoe we dit best inplannen.
  • Het getrainde groepje collega’s (‘ambassadeurs’) bekijkt tijdens een voorbereidend overleg (2u, met symbolische €-vergoeding) welke aspecten we kunnen en willen uitrollen in Ledeberg. Zo kunnen jullie zelf het heft in handen nemen in Ledeberg.
  • In het najaar van 2018 is er een nieuwe buurtbijeenkomst voor iedereen in Ledeberg waarbij de lokale ambassadeurs samen met alle collega’s interactief aan de slag gaan. We willen dan ook voldoende aandacht schenken aan uitdiepende kennismaking (‘wie doet wat’) en afspraken.

Werkzaam in Ledeberg en wil jij écht mee het verschil maken? Meld je dan nu aan bij michiel.van.lysebetten@hvg.be om de training te volgen zodat we in het najaar een nieuwe stap kunnen zetten naar meer concrete samenwerking.