Het LMN Regio Gent maakt vanaf juli 2020 de omschakeling naar eerstelijnszones. Deze website zal verdwijnen, klik hier voor meer info

Gezondheidskompas wijst de weg naar gezonde leefstijl

Op 23 januari lanceerde Vlaams minister Vandeurzen het Gezondheidskompas (www.gezondheidskompas.be). Via het Gezondheidskompas beantwoordt uw patiënt online een aantal vragen over zijn gezondheid en zijn leefstijl. In een aantal gevallen zal hij achteraf het advies krijgen om naar zijn huisarts te gaan.

Dit kompas wil de patiënt helpen om inzicht te krijgen in zijn gezondheidsrisico’s en adviezen geven om zijn gezondheid te bevorderen. De website is gericht op mensen vanaf 45 jaar. 

De vragenlijst stelt een waaier van preventievragen, van het risico op hart- en vaatziekten, over beweging, voeding, rookgedrag, (type 2) diabetes tot vaccinatie en het risico op bepaalde kankers.

Na het invullen van de vragenlijst(en) krijgt de patiënt adviezen in verband met beweging en gezonde voeding, gebaseerd op de Gezondheidsgids van Domus Medica en het HALT2Diabetesproject van de Diabetes Liga. In een aantal gevallen zal hij daarnaast het advies krijgen om een afspraak te maken bij de huisarts. De toepassing genereert een unieke code die de patiënt kan afdrukken en meenemen naar de huisarts. 

Het is met deze code dat de huisarts, via de knop ‘huisarts’, bovenaan de startpagina van de website www.gezondheidskompas.be toegang krijgt tot de persoonlijke vragenlijst van de patiënt. De huisarts kan dan samen met de patiënt de vragenlijst overlopen, gegevens aanvullen of aanpassen. Hierna volgt een definitief beleidsadvies. Dit is de basis waarop, patiënt en huisarts samen een individueel preventieplan kunnen afspreken. Indien aangewezen, kan de patiënt instromen in het HALT2Diabetes traject. Dit traject wordt momenteel aangeboden in de regio’s Menen, Wervik en Wevelgem en Mechelen en Heist-op-den-Berg. Bedoeling is om het traject progressief ook in andere regio’s aan te bieden. 

Bron: www.domusmedica.be, www.diabetes.be/halt2diabetes