Extra financiële ondersteuning voor chronisch zieken

Op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) keurde de federale regering een voorstel goed dat voorziet in extra ondersteuning voor twee groepen chronisch zieken: minderjarigen met het statuut van chronisch zieken en patiënten met chronische huidproblemen.

Minderjarigen met het statuut van chronisch zieke betalen binnenkort maar één euro persoonlijke bijdrage als ze naar de huisarts of naar een specialist gaan, op voorwaarde dat ze een GMD hebben bij hun huisarts. Voor alle chronische patiënten, tot 75 jaar oud en met een globaal medisch dossier, daalt het persoonlijk aandeel voor een thuisbezoek door de huisarts met 30%.

Met deze maatregel wil de minister niet alleen de toegankelijkheid van de zorg garanderen voor een groep patiënten die veel kosten heeft, maar ook een nieuwe impuls geven voor het GMD. De minister vindt het immers erg belangrijk dat – zeker – chronische patiënten een GMD hebben. De zorg die ze krijgen van verschillende zorgverstrekkers, moet immers nauw op elkaar aansluiten. Het Verzekeringscomité van het Riziv keurde deze maatregel begin deze week goed en maakte hiervoor 2,4 miljoen euro vrij. De Block hoopt de regeling nog in de herfst van dit jaar te kunnen laten aanvangen.

Een tweede groep chronische patiënten die extra ondersteuning krijgt van De Block zijn patiënten met ernstige chronische huidproblemen. Zij kunnen wellicht nog dit jaar een forfait van 100 euro aanvragen voor de aankoop van dermatologische producten zoals badolie, badzout of hydraterende crèmes die hen aangeraden zijn door een dermatoloog.

Dit artikel werd integraal overgenomen van Domus Medica.