Het LMN Regio Gent maakt vanaf juli 2020 de omschakeling naar eerstelijnszones. Deze website zal verdwijnen, klik hier voor meer info

Eerstelijnspsycholoog voor ouderen binnen de eerstelijnszone Scheldekracht

65-plussers woonachtig in de eerstelijnszone Scheldekracht kunnen vanaf 1 augustus bij de eerstelijnspsycholoog terecht voor laagdrempelige en toegankelijke psychologische hulp.

Het is officieel! 65-plussers woonachtig in de eerstelijnszone (ELZ) Scheldekracht (dus in de gemeenten Melle, Destelbergen, Merelbeke, Lochristi, Wachtebeke, Wetteren, Wichelen en Laarne) kunnen vanaf 1 augustus bij de eerstelijnspsycholoog (ELP) voor ouderen terecht voor laagdrempelige en toegankelijke psychologische hulp: Lisa De Milde.

Personen vanaf 65 jaar en met veel voorkomende klachten zoals slaapproblemen, rouwverwerking, gevoelens van eenzaamheid, stress,… dus die personen met milde tot matige psychische klachten kunnen zich (laten) aanmelden voor een kortdurend psychologisch aanbod op het nummer 0493 39 88 00 of via e-mail (elp.ouderen@elzscheldekracht.be) met vermelding van de naam, telefoonnummer en eventueel een korte schets van de vraag. Een zorg- of hulpverlener kan zelf de aanmelding doen of deze gegevens doorgeven aan de patiënt of een familielid. Een verwijsbrief kan maar hoeft niet.

Concreet zal de psychologe ingezet worden op vaste dagen in de 8 gemeenten van ELZ Scheldekracht. Omdat sommige ouderen niet in staat zijn zich ter verplaatsen zal in uitzonderlijke situaties de psycholoog ook aan huis gevraagd kunnen worden.

Een standaardgesprek duurt 50 min en kost 11 euro, 4 euro of nul euro afhankelijk van het inkomen van de cliënt, dus afhankelijk van een ‘nul’ of ‘eentje’ op het kleefbriefje van de mutualiteit. Gemiddeld zijn een 5-tal gesprekken voldoende om op eigen kracht het evenwicht terug te vinden en te behouden.

Hieronder zijn de locaties per weekdag terug te vinden. Bij de aanmelding zal die locatie gekozen worden waar de patiënt het dichtst geholpen kan worden: 

- Maandag (voor- en namiddag): LDC Wetteren

- Dinsdag (voor- en namiddag): LDC De Merelaar, Merelbeke

- Woensdag (voormiddag): Sociaal Huis, Kalken

- Woensdag (namiddag): WZC Molenkouter, Wichelen

- Donderdag (voor- en namiddag): WZC Sint-Eligius, Zeveneken

- Vrijdag (voor- en namiddag): OCMW Heusden (Kouterlaan 19)

 

Dit is een project waar vele actoren hun schouders onder gezet hebben. Het project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen lokale besturen, gezondheidzorg, diensten welzijn, personen met een zorg- en/of ondersteuningsnood en mantelzorgers en dit ten voordele van de patiënt. Het is een eerste voorbeeld hoe we vanuit de eerste lijn willen en durven samen te werken om de patiënt nog meer hulp te kunnen aanbieden. 

Meer info is te vinden op de website van de eerstelijnszone Scheldekracht: www.elzscheldekracht.be (‘Wie zijn we?’ > ‘Werkgroepen’ > ‘Werkgroep ELPF voor ouderen’). Voor vragen/opmerkingen kan u mailen naar elp.ouderen@elzscheldekracht.be of naar info@elzscheldekracht.be.