De zorgsystemen voor diabetespatiënten op een rijtje

Er bestaan verschillende zorgsystemen voor diabetespatiënten en een aantal zaken zijn recentelijk gewijzigd. Wij zetten de verschillen voor u op een rijtje.

 

Er zijn het voortraject diabetes, het zorgtraject diabetes, het programma educatie en zelfzorg, de diabetesconventie, ...

Het is niet eenvoudig om te weten wie de rechthebbenden van de verschillende systemen zijn en wat de voordelen en voorwaarden per systeem zijn. Daarenboven verviel op 1 februari 2016 de diabetespas en kwam er in de plaats een 'zorgmodel opvolging van een patiënt met diabetes type 2' (ook wel 'het voortraject' genoemd). Op 1 juli 2016 trad een nieuwe diabetesconventie (voor de opvolging van diabetespatiënten binnen het ziekenhuis) in werking. Dit alles maakt dat een aantal zaken gewijzigd zijn.

Het LMN wil u helpen om door het bos de bomen nog te zien:

In deze vergelijkende tabel vindt u alle zorgsystemen voor diabetespatiënten terug. Gecombineerd met de beslissingsboom hopen wij uw beslissing voor een bepaald systeem te ondersteunen.

Om de patiënt over de verschillende mogelijkheden te informeren maakten wij deze patiënteninformatie over de zorgsystemen op.

Meer informatie over het zorgtraject diabetes vindt u op deze webpagina.