Het LMN Regio Gent maakt vanaf juli 2020 de omschakeling naar eerstelijnszones. Deze website zal verdwijnen, klik hier voor meer info

Bewegen op Verwijzing in de zorgregio Gent: dat duwtje in de rug doet wonderen.

Het hoeft geen betoog dat regelmatig bewegen tal van voordelen met zich mee brengt. Toch hebben veel mensen een duwtje in de rug nodig. Dankzij het Bewegen Op Verwijzing-project kunnen huisartsen patiënten met een tekort aan lichaamsbeweging doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach.

In het voorjaar van 2016 lanceerde Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen het project ‘Bewegen Op Verwijzing’ (BOV). Binnen dit format kunnen huisartsen patiënten met een tekort aan lichaamsbeweging doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach.

Een verwijsbrief van de huisarts volstaat om in aanmerking te komen voor Bewegen op Verwijzing. Het is niet zo dat de coach effectief samen met de patiënt gaat bewegen, maar wel dat drempels weggewerkt worden en een realistisch beweegplan opgesteld wordt.

Uit evaluatie leren we dat naar schatting een kwart van de huisartsen binnen de zorgregio Gent actief doorverwijst. Van die doorverwezen patiënten geraakt ongeveer de helft ook effectief tot bij de Bewegen Op Verwijzing-coach. De zorgregio Gent is op het vlak van aantal deelnemers de op één na actiefste regio van Vlaanderen. Positief is ook dat het project een erg goed bereik heeft bij mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Zij kunnen gebruik maken van het grootste voordeeltarief tijdens consultaties bij de BOV-coach.

 

“Mijn drempelvrees was groot”

Na tien bewegingloze jaren wilde Eliane Carrara opnieuw in gang schieten. “Mijn drempelvrees was groot. Toch moest ik zelf de stap zetten. Mijn Bewegen Op Verwijzing-coach heeft me moed ingesproken. Met succes. Ik volg nu twee keer per week beweeglessen. Tof, want je kunt elk moment inpikken en het is goedkoop. Ik neem af en toe zelfs vriendinnen mee. Eén keer per week volg ik qi gong. Ik heb nu meer moed in alles. Eigenlijk wil ik nog meer bewegen.”

 

“Ik haal ze graag uit hun zetel”

Bewegen Op Verwijzing-coach Dempsey Van Wambeke hielp al tientallen deelnemers aan een gezonde levensstijl. “Ik begeleid mensen van elke leeftijd en sociale achtergrond. Eén ding hebben ze gemeen: slechte herinneringen aan de turnles (lacht). Ik haal ze graag uit hun zetel. Als de huisarts je doorverwijst, kost een consultatie 5 euro per kwartier. Voor sommige mensen is het zelfs gratis. We maken samen een beweegplan: ingebed in je dagelijkse leven, haalbaar en in je eigen tempo.” 

 

Download hier het BOV-stappenplan, de BOV-folder en de BOV-affiche.

 

Meer informatie m.b.t. het BOV-project is te vinden via www.lmnregiogent.be/bov en via www.bewegenopverwijzing.be.

 

Voor vragen over BOV binnen de zorgregio Gent kan u zich wenden tot Gorik Zelderloo (Logo Gezond+) of Eline Beddeleem (LMN Regio Gent).